Rekenmachine op iPad

Enkele weken geleden stelde ik jullie de rekenmachine app Calculator Pro voor. Deze komt overeen met een eenvoudige zakrekenmachine maar kan absoluut niet vergeleken worden met een grafisch rekenmachine. Met de app Calculator Pro kan je immers geen grafieken tekenen.
Vandaag laat ik jullie kennis maken met Free Graphing Calculator. Deze is, zoals de naam al doet vermoeden, gratis te downloaden in de App Store.

Wanneer je deze app opent, krijg je onderaan een lint met daarin: Calculator, Equations, Graph, Reference, Table, Triangle Solver, Polynomial Solvers en More.
Ik ga deze zaken kort bespreken.

Calculator:
Hier kan je berekeningen met de hoofdbewerkingen uitvoeren.
Wanneer je op de knop “trig” klikt, verschijnen de goniometrische functies. Bovenaan kies je of de hoeken (angles) in graden (degrees) of radialen (radians) worden weergegeven.
Achter de knop “cnst” zitten constanten (vb. de gravitatieconstante, de lichtsnelheid in vacuüm, …).
Wanneer je op “func” klikt, krijg je functies te zien zoals: lim, log, ln, …
Met “units” kan je eenheden onderling vergelijken. Vb. 1 inch = 0,0254  meter

Equations:
Hier tik je het functievoorschrift in waarvan je de grafiek wil tekenen.

Graph
Hier worden de grafieken, waarvan je de functievoorschriften in Equations hebt ingegeven, getekend. Elke grafiek heeft een andere kleur en het bijhorende functievoorschrift staat bovenaan in dezelfde kleur.
Door met 2 vingers in- en uit te zoomen kan je de schaalverdeling aanpassen.
Door op een grafiek dubbel te klikken, kan je zijn snijpunten en minima/maxima berekenen.

Reference
Dit is een soort woordenboek, waar je de betekenis van verschillende wiskundige begrippen (vb. mediaan) vindt. Maar ook rekenregels (vb. associativiteit, distributiviteit, …) worden hier uitgelegd.

Table
Hier vind je voor elke grafiek de y-waarde die hoort bij een bepaalde x-waarde.

Triangle Solver
Hier staat een willekeurige driehoek getekend. Wanneer jij voor deze minstens drie waarden (waarvan minstens de lengte van 1 zijde)  invult, worden de lengten van de overige zijden en de grootte van de hoeken door de app berekend. Pas wel op, de hoekgrootte moet je in graden noteren.

Polynomial Solvers
Hier kan je (eenvoudige) vergelijkingen van de 1ste, 2de en 3de graad met 1 onbekende oplossen.

More
Hier kan je de instellingen (settings) aanpassen.
Je kan hier ook beslissen om de “Full Version” aan te kopen. Wanneer je over de betalende versie (= Scientific Graphing Calculator € 2,69) beschikt, kan je ook matrices oplossen en rekenen met complexe getallen.

Je merkt dat de versie die je gratis kan downloaden al zeer uitgebreid is, toch kan deze app de grafische rekenmachine (nog) niet vervangen. Er is immers geen mogelijkheid  om lijsten in te geven en je kan er ook geen ogief, histogram of boxplot mee tekenen. Voor statistiek is deze app dus minder geschikt.

Plaats een reactie